divendres, 22 d’octubre del 2010

CHEMO DEL SOLAR

José Guillermo del Solar Álvarez-Calderón fou un migcampista nascut a Lima, Perú, el 1967. Es va formar al Club Universitario de Deportes mentre estudiava, i el 1986 va marxar cedit al Deportivo San Agustín, equip amb el que va debutar a la primera divisió peruana. Tot i tractar-se d'un equip modest, aquell any van guanyar el títol de lliga. A final de temporada va tornar a l'Universitario, amb el que tornaria a guanyar la lliga el següent any, i el 1989 se'n va a la Universidad Católica de Chile, un dels grans de Sudamèrica.
"Entranyable"

"I temible"
"Humor peruà"
Amb els xilens va entrar al mercat internacional, i les seves bones actuacions li van obrir la porta d'Europa el 1992, de la mà del Tenerife. Es va estar fins el 95 a l'equip canari, coincidint amb la millor època de la història de l'equip amb jugadors com Dertycia, Felipe, Conte o Pizzi. Juntament amb Fernando Redondo formaven un dels centres del camp més complets de la lliga. Llavors va fitxar pel Salamanca, amb el que va baixar a 2a divisió. El 96 fitxa pel Celta i el 97 pel València, on no va destacar. El 1998 va deixar Espanya i va marxar al futbol turc per jugar amb el Besiktas, d'on marxaria el 99. Llavors va decidir tornar a Perú, al seu Universitario, amb el que tornaria a guanyar la lliga.

"Buitre, et cardarem 2 lligues, jojojojo"

"Cromo amb mala llet"
"Cromo xungo"
"Cromo raro"
"Cromo fet amb el paint (el recordava perfectament aquest)"

Va intentar una segona aventura europea, i el 2000 va fitxar pel Mechelen belga (que és el Malinas), però el 2001 va tornar a l'Universitario. L'equip tenia problemes econòmics, i en Chemo no va dubtar a renunciar a la seva fitxa i seguir jugant amb l'equip, en el que es retiraria el 2002 després de guanyar l'apertura.

"Enfotent-se del reporter que s'assembla a Evo Morales"
Amb la selecció peruana va ser un habitual, i tot i no jugar cap mundial, sí va estar en diverses Copes Amèrica i una Copa de Oro, sense aconseguir cap títol. El 98 va renunciar a la selecció, però el 2000 el seleccionar de llavors, en Pacho Maturana, el va convèncer per tornar.
"Després de guanyar les eleccions cusquenyes"

Després de retirar-se es va fer entrenador. Després d'uns dies com a responsable del Madrid B, va debutar seriosament amb el Colón argentí. Des de llavors ha passat per Sporting Cristal, Universidad Católica i Universitario. També va ser seleccionador del Perú.


"Fuck yeah"

2 comentaris:

  1. No sé per què em pensava que havia jugat al Saragossa.

    ResponElimina
  2. El que va jugar al Saragossa i poca gent recorda que ho hagués fet va ser en Cafú.

    ResponElimina